Odeszła mama bł. ks. Jerzego

Pan Bóg najlepiej wie, kiedy kogo zabrać – mawiała matka błogosławionego księdza Jerzego, kapelana Solidarności. Marianna Popiełuszko zmarła 19 listopada 2013 roku w wieku 93 lat. Urodziła się na Podlasiu w 1920 roku.

Bł. ks. Jerzy był jednym z jej pięciorga dzieci. Po zabójstwie syna uczestniczyła w różnych spotkaniach religijnych i rocznicowych, w tym w spotkaniach z działaczami Solidarności i pielgrzymkach na Jasną Górę. W 2006 prezydent Lech Kaczyński za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce oraz za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej odznaczył ją Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda ogłosił żałobę w związku począwszy od wtorku 19 listopada do soboty 23 listopada. Tego dnia w kościele św. Apostołów Piotra i Pawła w Suchowoli odbędą się uroczystości pogrzebowe. Początek o godz. 11.00.

źródło: Dział Informacji Komisji Krajowej NSZZ Solidarność

foto: Wojciech Obremski